مقاله انگلیسی رایگان در مورد سیستم مدیریت کیفیت مراقبت بهداشتی با مدل ۳-E ( الزویر )

مقاله انگلیسی رایگان در مورد سیستم مدیریت کیفیت مراقبت بهداشتی با مدل ۳-E ( الزویر )

 

مشخصات مقاله
عنوان مقاله  A healthcare quality management system underpinning the 3-E model and its application in a new tertiary hospital in Australia
ترجمه عنوان مقاله  یک سیستم مدیریت کیفیت مراقبت های بهداشتی با استفاده از مدل ۳-E و کاربرد آن در یک بیمارستان جدید و عالی در استرالیا
فرمت مقاله  PDF
نوع مقاله  ISI
سال انتشار

مقاله سال ۲۰۱۷

تعداد صفحات مقاله  ۵ صفحه
رشته های مرتبط  مدیریت
گرایش های مرتبط  مدیریت استراتژیک، مدیریت عملکرد و سیستم های اطلاعاتی پیشرفته
مجله  مجله بین المللی علوم پرستاری – International Journal of Nursing Sciences
دانشگاه  بیمارستان فیونا استنلی، استرالیا
کلمات کلیدی  حسابرسی، فرهنگ، بهبود کیفیت، سرگرمی
کد محصول  ۸۲۱۶
نشریه  نشریه الزویر
لینک مقاله در سایت مرجع  لینک این مقاله در سایت الزویر (ساینس دایرکت) Sciencedirect – Elsevier
وضعیت ترجمه مقاله  ترجمه آماده این مقاله موجود نمیباشد. میتوانید از طریق دکمه پایین سفارش دهید.
دانلود رایگان مقاله دانلود رایگان مقاله انگلیسی
خرید ترجمه این مقاله خرید ترجمه این مقاله

 

بخشی از متن مقاله:
چکیده

اهداف: جذب، تقویت و جلب فعالیت های بهبود حسابرسی بالینی و تبدیل آن ها به تمارین روزمره برای توسعه ظرفیت، توانایی و فرهنگ در بهبود مستمر.

روش: با پیاده سازی یک سیستم مدیریت کیفیت الکترونیکی به نام Governance، Evidence، Knowledge and Outcome (GEKO) ، جنبه های کلیدی مدیریت ، دانش ، اثبات و نتیجه گیری را می توان به منظور ارتقا کیفیت طرح ها به کار برد . پیاده سازی سیستم GEKO، اصول کلی مدیریت کیفیت و مدیریت را شامل می شود که شامل کنترل استراتژیک مدیریت و بازاریابی به همراه راهبردهای رهبری است.

چشم انداز این تحقیق این است که انگیزه ی کارمندان را به جهت مالکیت چرخه کیفیت توسعه مستمر مراقبت از بیمار افزایش دهیم تا بدین جهت بتوانیم سیستم هایی که در زیر چنین سیستمی قرار میگیرند و نیز پروسه هایی که بر مراقبت از بیمار هستند را با یکدیگر ترکیب کنیم .

نتایج : مسیر یک توسعه مستمر تا چهار ماه پس از توسعه ی بیمارستان به شکل موفقیت آمیزی عمل کرد . بیش از ۸۹۰ (تقریبا ۱۶٪ نیروی کار) کارکنان چند رشته ای و چند شغله در ۱۲ ماه از QI ها آموزش و پشتیبانی را دریافت کردند؛ بیش از ۵۳۵ پیشنهاد کیفیت در GEKO دریافت شد. درصد مشاغل حاضر در تحقیق : پرستاری و مامایی ۴۶٪ (۲۴۶)، پزشکی ۳۳٪ (۱۷۷)، مشاغل بهداشتی وابسته ۹٪ (۴۸)، داروخانه ۵٪ (۲۷) و کارکنان غیر بالینی ۷٪ (۳۷). میانگین مشاغل جدید در هر ماه ۴۲ بود. بررسی ها نشان میدهد که کاربرد رویکرد یک چرخه سریع در بهبود، سنجش ، اصلاح و توسعه ی مستمر و افزایش مراقبت های بالینی تاثیرگذار می باشد .

نتیجه گیری: ساختار اداری مناسب، فرایندها، آموزش و آموزش گسترده و آموزش همراه با روابط مشارکتی،کلیدهای به منظور تقویت بهبود حسابرسی بالینی در کار روزمره، به شمار می آِند . در دسترس بودن یک سیستم مدیریت کیفیت مانند GEKO برای ایجاد QI در دسترس همه کارکنان نیز بسیار مفید است .

۱٫ مقدمه
به دست آوردن و حفظ کیفیت و بهبود عملکرد در محیط های پیچیده مراقبت های بهداشتی امری چالش برانگیز است [۱]. بسیاری از سازمان های مراقبت های بهداشتی تلاش کرده اند تا قابلیت های بهبود عملکرد داخلی را به عنوان یک استراتژی برای تأمین پایداری سیستم ایجاد کنند [۲]. یک روش بالقوه قدرتمند و مناسب برای بهبود کیفیت (QI) این است که میزان کار را تاحدی گسترش بدهیم که کار بالینی مطابق با معیارهای ارزیابی مشخص شده باشد. درجه انطباق و یا عدم آن، حوزه هایی را مشخص می سلزد که امکان ارتقا در آن ها میتواند وجود داشته باشد . این اساس حسابرسی بالینی است [۳].

ثبت دیدگاه